Møte med Ringenes herre

Posted av i Blogg
  • Font size: Larger Smaller
  • Visninger: 4212
  • 0 kommentarer
  • Abonner på oppdateringer
  • Skriv ut

 Havørna er ikke lenger noen truet dyreart. Etter totalfredingen i 1968 har bestanden tatt seg kraftig opp. Det er noe som vi observerer her i Bjørnefjorden, vår hjemmearena. Her fisker vi og her fotograferer vi så og si rett utenfor stuevinduene.

Den siste måneden har vi bidratt med fisk i husholdnngen til et hekkende havørn-par som nå har fått to unger i redet. Boligen er plassert i en furu høyt oppe i en bergvegg - kun tilgjengelig for flygende vesener.

Som takk for bidraget kommer hannen villig ned på fotohold. Vi må innrømme at det var litt irriterende rent fotomessig at den var ringmerket, men siden vi på bildene kunne lese tallene på den ene ringen, fikk vi vite hvor den stammet fra og hvor gammel den var.

 

Havørneksperten Alv Ottar Folkestad kunne fortelle at den var ringmerket som unge i 1994 i Fitjar kommune som ligger et stykke sør for oss. Med andre ord gubben er atten år og godt over sin beste alder - og likevel småbarnsfar! At det er en hann kunne Folkestad konstatere ved å se på bildene.Hannen er mindre enn hunnen og har tynnere bein. Sidene ringene satt litt romslig rundt føttene på vår ørn måtte det være en hann. Det samme tilsa også mønsteret i fjærdrakta og at det var den som var flittigst til å hente mat

.

Ringmerkingen kan altså gi nyttige opplysninger om fuglene, selv om de kanskje ikke ser så "vill" ut med disse ringene. Uansett - dette er vår Ringenes herre. I 2010 ble det funnet en død havørn i fjæresteinene i Nordland. Takket være ringmerkingen kunne man konstatere at den var tretti år gammel - trolig verdensrekord.

Uten å si et vondt ord om Flatanger og de som kjøper seg bilder der, så gir det oss en egen tilfredstillelse å få det til på egen hånd.

Selvfølgelig - det er snakk om å ha båt og å kjenne fiskeplassene. Og rikelig med fisk, måkene tar halvparten, men stikker så snart ørna er i lufta.
Tagged in: havørn

Kommentarer

  • Ingen har kommentert dette innlegget. Bli den første til å legge til en kommentar

Skriv kommentar

Gjest søndag, 20 januar 2019
Du er her: Home Lind og Lunde Møte med Ringenes herre