Tamreinslakting på Golsfjellet

Posted av i Blogg
  • Font size: Larger Smaller
  • Visninger: 4020
  • 0 kommentarer
  • Abonner på oppdateringer
  • Skriv ut

I første halvdel av desember gjennomførte Norges sørligste tamreinselskap, Filefjell Reinlag, sin årlige slakting på Golsfjellet. Laget er ett av fire ikke samiske reindrifter i Sør-Norge. Denne begivenheten ville vi være med på.

 

På grunn av svært lite snø og uvær i fjellet har det i år vært vanskelig å bruke snøscooter for å samle inn reinen fra sommerbeitene i Hemsedal og nordover mot Filefjell. Derfor måtte de hyre inn helikopter for å få flokken på plass. Av 5000 dyr er det opp mot 2000 rein som skal slaktes. Demed er det 3000 dyr som går videre til vinterbeitene rundt Vassfaret.

Utvelgelsen skjer ved at 300 simlekalver og like mange bukkekalver går videre som produksjonsdyr. Simler fra elleve år og oppover blir tatt ut. Også bukk fra ett og et halvt år samt overskuddet av kalv går til slakt. Samtidig blir de av årets kalver som skal leve videre merket med klyper i ørene.

Reinlaget har sitt eget mobile slakteri ved Furuhytta på Golsfjellet. I tilknytning til dette har de et sinnrikt system med gjerder og stengsler fra hamnehagen, videre til et kve før de blir drevet inn i silen der det blir bestemt hvem som går til slakting og hvem som får leve videre.

Det å slakte om vinteren, like før jul, har sine klare fordeler i at da har kalvene oppnådd en god vekt. Så får heller noen mene det er ille at de tar Rudolf like før jula ringes inn. Reinkjøtt må vi ha - det er noe av det sunneste kjøttet vi kan få - like sunt som fisk så vi nylig et eller annet sted.

 

 

Kommentarer

  • Ingen har kommentert dette innlegget. Bli den første til å legge til en kommentar

Skriv kommentar

Gjest tirsdag, 18 desember 2018
Du er her: Home Lind og Lunde Tamreinslakting på Golsfjellet